KAWASAKI Slovak Open očami trénerky M.Repiskej

22. 4. 2024
Bývalá reprezentantka a olympionička Martina Repiská mala možnosť na KAWASAKI Slovak Open po prvýkrát zasadnúť na lavičku reprezentácie dospelých a viesť svojich zverencov počas celého turnaja. Ako hodnotí ich výkony a v čom vidí priestor na zlepšenie?

Turnaj Slovak Open v Bratislave bol pre mňa prvým medzinárodným turnajom, na ktorom som sa predstavila ako hlavná trénerka slovenského reprezentačného tímu. 

Začali sme v utorok spoločným hodinovým tréningom, na ktorom mali hráči možnosť vyskúšať si podmienky v hale cvičeniami zameranými na jednotlivé údery a neskôr aj krátkymi zápasmi. 

 

Všetci mali za úlohu pripraviť si pred príchodom svoj vlastný plán hry na základe video-analýzy svojho súpera. Chcela by som všetkých hráčov pochváliť za poctivý prístup k úlohe, ktorú dostali. S každým sme mali krátky individuálny míting, na ktorom sme spolu prehodnotili plán a dohodli sa na jednotlivých špecifických bodoch (focus points). 

Počas hracieho dňa boli hráči zodpovední za svoju vlastnú rozcvičku. Podmienkou bolo, aby boli na 100% pripravení, fyzicky a psychicky. Všetci zobrali aj túto úlohu poctivo, páči sa mi, že naši hráči si vytvorili svoje vlastné rutiny. 

 

Turnaj sa pre väčšinu tímu začal kvalifikačnými kolami v stredu. Počas prvého hracieho dňa sme odohrali veľa zápasov v mužských a ženských dvojhrách. Vyhrali sme 3 zápasy v prvých kolách, bratia Andrej a Simeon Suchý, a Sofia Slosiariková. Z kvalifikácie nikto priamo nepostúpil, avšak zastúpenie Slovákov v hlavnej súťaži vo štvrtok sme mali v každej kategórii. Do druhého kola v ženskej dvojhre sa po kvalitnom zápase dostala Natália Slobodová, v ktorom porazila v dvoch setoch hráčku z Indie. V piatok ráno Natália nastúpila proti Švédke, na ktorej vysoké herné tempo nestačila. 

 

Jednotlivé výkony sme si s hráčmi spolu individuálne prehodnotili hneď po zápase, kde všetci dostali konštruktívny feedback. Po troch hracích dňoch môžem všeobecne zhodnotiť, že silná stránka všetkých reprezentantov bola bojovnosť a poctivý prístup v zápasoch. Páčilo sa mi, že od začiatku hrali všetci naplno a snažili sa vyhrať až do posledného košíka. Hlavné stránky hry, na ktorých by sme v mojich očiach mali pracovať je trpezlivosť a konzistencia vo výmenách. Musíme vedieť odohrať dlhšie výmeny vo vyššom tempe. Častokrát sa stalo, že hráči útočili príliš skoro a snažili sa získať body v prvých úderoch. Európsky či svetový level bedmintonu sa neustále zlepšuje a vyvíja, samotné zápasy sú dlhšie a dlhšie. Preto aj my musíme dokázať odohrať viac úderov v jednotlivých výmenách. Druhá vec je sústredenosť, a to konkrétne veriť v svoj herný plán a vedome ho aplikovať v každej výmene. Hráči niekedy "zabudnú", ako chcú vyhrať takticky.

 

Pre mňa ako trénerku bol tento turnaj veľmi poučný. Som vďačná za možnosť spoznať našich hráčov na kurte zo strany trénerky. Ak mám byť úprimná, mali sme niekoľko zápasov, v ktorých sme mali šancu vyhrať. 

 

Všetky zápasy som ako bývalá hráčka brala ako vlastné, a aj keď to tak možno navonok nevyzeralo, pravdou je, že ma mrzelo, že sa nám ich nepodarilo vyhrať. Verím, že hráči sa zo svojich zápasov poučili a zobrali si cenné skúsenosti a vedomosti naspäť domov a do ďalšieho tréningu.

 

Na záver by sa chcela poďakovať slovenskému zväzu bedmintonu za túto príležitosť. Verím, že v blízkej budúcnosti vymyslíme vzájomnú spoluprácu. 

 

Martina

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov