Zo sveta: Update v „kauze“ pozitívnych testov

12. 1. 2021
Svetová federácia spolu s thajskou bedmintonovou asociáciou potvrdili, že traja zo štyroch hráčov, ktorí mali pozitívny test na COVID 19 na turnaji nakoniec štartovať môžu.

Týka sa to Indky Sainy Nehwal, jej krajana HS Prannoya a Nemca Jonesa Ralfyho Jansena. Štvrtý hráč, Adham Hatem Elgamal z Egypta, bol z podujatia odhlásený.

 Nehwal s Prannoyom boli po testovaní prevezení do nemocnice, zatiaľ čo Jansen s Elgamalom sa ocitli v hotelovej karanténe. Ind Kashyap Parupalli, ako manžel pozitívnej Nehwal, musel ostať v hotelovej karanténe.

 Ako ukázalo opätovné testovanie, Prannoy, Jansen a Elgamal boli negatívni, zatiaľ čo Nehwal bola aj naďalej pozitívna. Všetci následne podstúpili aj druhý PCR test a krvný test na protilátky, kvôli ďalšiemu potvrdeniu.

 Výsledky potvrdili, že Nehwal, Prannoy a Jansen mali síce pozitívny PCR test, ale v tele mali aj protilátky IgG, čo v tomto prípade znamená, že osoby boli koronavírusom nakazené už v minulosti, a neznamená to, že sú v súčasnosti infikovaní. Všetci traja sa ochorením COVID 19 nakazili koncom roka 2020. Výbor bol presvedčený, že nie sú infikovaní a nepredstavujú nebezpečenstvo pre turnaj. Ich zápasy boli teda opäť zaradené do programu podujatia.

 Egypťan Elgamal bol taktiež PCR testom testovaný pozitívne, ale jeho protilátka IgG bola negatívna, čo naznačuje, že zatiaľ nemá proti vírusu protilátky. Výbor teda odporučil, aby bol z turnaja odhlásený.

Elgamal bol prevezený do nemocnice na ďalšie pozorovanie a testy. V nemocničnej izolácii zostane po dobu minimálne desiatich dní. Jeho zápas v mixe spolu s Dohou Hany, ktorý bol naplánovaný na dnes bol odložený. Zároveň sa celý egyptský tím považuje za vysoko rizikový. Doha Hany je kategorizovaná ako priamy kontakt, preto musí ísť do karantény a denne absolvovať test. Hráčka Hadia Hosny je tiež blízky kontakt, ktorý ale môže po preukázaní negatívneho výsledku odohrať svoj zápas.

FOTO: Badminton Photo

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov