Zo sveta/Thailand Open: Axelsen s Marin na špici

18. 1. 2021
Úvodný turnaj sezóny 2021 máme za sebou, a veru, musíme skonštatovať, pozerať sa rozhodne bolo na čo... Prvé výhry si v novej sezóne na konto pripísali hráči z piatich rôznych krajín, pričom z triumfu sa radovali aj domáci.

Keď hovoríme o domácich, Dechapol Puavaranukroch so Sapsiree Taerattanachai boli jedinými hráčmi, ktorí ako nasadené jednotky dokázali dokráčať až na vrchol pavúka. Ich súpermi boli vo finále indonézski reprezentanti, nasadené dvojky, Praveen Jordan/Melati Daeva Oktavianti. Finálový zápas začal naozaj nečakane, keď Thajčania získali prvý set pomerom, až neuveriteľných, 21:3! Indonézania sa vzchopili, a druhý set vydreli v dramatickej koncovke 20:22. Tretí set ale na radosť domácich patril dvojici Puavanukroch/Taerattanachai, ktorí ho vyhrali po výsledku 21:18.

Mužská štvorhra, a výhra turnajových šestiek z Taiwanu, Lee Yang/Wanch Chi-Lin, ktorí vo viac ako hodinovom stretnutí porazili po setoch 21:16, 21:23 a 21:19 nenasadených Malajzijčanov Goh V Shema/Tan Wee Kionga. V ženskej štvorhre na výhru siahli piate nasadené Indonézanky Greysia Polii/Apriyani Rahayu. V dvojsetovom finále dokázali Indonézanky zdolať siedme nasadené Thajčanky Jongkolphan Kititharakul/Rawindu Prajongjai. Pre Polii bola táto výhra naozaj neoceniteľná. Ako informovala svetová federácia, indonézska reprezentantka len nedávno stratila staršieho brata, ktorý jej od detských čias nahrádzal otca. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo Polii po výhre padla na kolená v geste modlitby a vďačnosti, a výhru venovala práve zosnulému bratovi...

„Bol ako môj otec. Bol o 18 rokov starší, správal sa ku mne ako k svojej dcére a ja som na neho pozerala ako na svojho otca. Potom čo môj otec zomrel, keď som mala dva roky, on sa postaral o celú rodinu. Veľmi podporoval moju bedmintonovú kariéru,“ prezradila so slzami Polii.

Po párových disciplínach prišiel čas pre úradujúcich majstrov Európy. Olympijská víťazka, Španielka Carolina Marin verzus svetová jednotka Tai Tzu Ying z Taiwanu. Posledný spoločný zápas odohrali Marin s Tai na All Englande v roku 2020, kedy si výhru na konto pripísala Taiwančanka. Všetko sa ale obrátilo, a Marin v Bangkoku zabodovala na 100%, keď Tai porazila po 42 minútach strávených na kurte a konečnom výsledku 21:9, 21:16.

Bezprostredne po zápase toho Marin veľa nenahovorila: „V túto chvíľu sa cítim naozaj šťastná. Nemám veľmi čo povedať, ale som nadšená ako som dnes hrala. Moje odhodlanie bolo určite kľúčom k zápasu.“

Vyvrcholením šampionátu bolo finále mužskej dvojhry, v ktorom Viktor Axelsen nastúpil proti NG Ka Long Angusovi z Hongkongu. V dvoch takmer identických setoch si Axelsen vždy vybudoval náskok, a jeho súper sa už len snažil dohnať stratu. Zápas sa skončil, dá sa povedať, jednoznačným výsledkom 21:14, 21:14 pre dánsku hviezdu.

„Som samozrejme šťastný a hrdý. Bol som trochu v divnej situácii, keď som na tento turnaj prišiel, pretože veľa vecí sa udialo odkedy som naposledy hral. Operácia členku, narodenie dcéry... Som rád, že som vyhral tento turnaj, pretože to nie je ľahké proti takým dobrým súperom.“

FOTO: BadmintonPhoto

Výsledky

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov