Z domova: Čo pre šport znamená COVID automat?

9. 2. 2021
Od pondelka 8.februára 2021 vstúpil na Slovensku do platnosti COVID automat, ktorý našu krajinu rozdelil na niekoľko častí.

COVID automat, rovnako ako tomu bolo aj predtým umožňuje odohranie piatich profesionálnych športových líg. Tie sa musia hrať bez divákov, a jedná sa o profesionálne súťaže v hokeji (Tipos extraliga, SHL, IHL), futbale (I. a II. liga) či najvyššie ligy mužov a žien v hádzanej, basketbale a volejbale.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sú hráči pretestovaní, veľa z nich ochorenie COVID 19 prekonalo a ligy sa hrajú bez divákov. Ako ďalej uviedol, pre hráčov je to ich profesia a zamestnanie, čiže športovci chodia do svojho zamestnania a realizujú športové činnosti.

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sa ďalej môžu pripravovať aj športovci, ktorí bojujú o olympijskú účasť. Tí ale disponujú dekrétom kandidáta na hry v Tokiu. U nás je jedinou držiteľkou dekrétu Martina Repiská, ktorá sa ale na olympiádu pripravuje v dánskom CoE.

Konkrétne informácie o ďalších športoch by sme v COVID automate hľadali márne. Ak by sa podľa automatu malo Slovensko riadiť na 100%, tak v čiernych zónach by bol zakázaný aj profesionálny šport, ktorý má ale výnimku. Iné športy sa podľa automatu majú odvíjať od svojej rizikovosti.

Aktuálnou informáciou je, že športové tréningy sú zakázané, a povolený je len individuálny pobyt v prírode a extraviláne obcí. Ministerstvo školstva už nejakú dobu avizuje, že má pripravený športový semafor. Ten má definovať všetko čo môžeme robiť a čo nie. Semafor ale doposiaľ predstavený nebol, rovnako ako nebol schválený príslušnými inštitúciami.

Mnoho športov sa snaží o získanie výnimiek, ale jednoduché to veru nie je. Ako informuje portál Olympic.sk , začiatkom roka so žiadosťou neuspeli napríklad florbalisti, ktorí sa tento rok majú predstaviť na Majstrovstvách sveta.

A čo hromadné podujatia?

Najnovšia vyhláška hovorí, že konať sa môžu podujatia nevyhnutné pre športovú prípravu a kvalifikáciu výlučne osôb, ktoré sú držiteľmi už spomínaného Dekrétu kandidáta na OH. „Všetci účastníci podujatia musia v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní,“

Výnimku majú aj športové podujatia trvajúce dlhšie ako 4 dni, pričom pri nástupe na hromadné podujatie musia všetci účastníci a osoby zabezpečujúce priebeh podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 24 hodín a opustia hromadné podujatie, iba ak budú disponovať výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 12 hodín.

Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu podľa zákona na základe zlej epidemiologickej situácie nariadiť pre organizáciu podujatí ešte prísnejšie opatrenia.

Neostáva nám teda nič iné, než si počkať na predstavenie semaforu pre šport, ako aj na zlepšenie celej koronavírusovej situácie na Slovensku.

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov