Zo sveta: Členská konferencia BWF

20. 5. 2021
Už túto sobotu, 22.mája 2021, sa uskutoční virtuálna členská konferencia svetovej bedmintonovej federácie, na ktorej sa okrem voľby prezidenta či členov Výkonného výboru bude rozhodovať aj o novom bodovacom systéme.

Návrh systému bodovania by mal byť zároveň jednou z hlavných tém sobotného valného zhromaždenia. Členské krajiny svetovej federácie budú hlasovať ZA alebo PROTI systému bodovania, ktorý navrhli Badminton Indonesia a Badminton Association of Maldives s podporou Badminton Asia, Badminton Korea Association a Chinese Taipei Badminton Association.

Návrhom je zmeniť systém bodovania zo súčasných troch setov do 21 bodov na päť setov do 11 bodov, s tým, že pri stave 10:10 zvíťazí strana, ktorá získa dvojbodový náskok, avšak len do čísla 15. Kto teda získa ako prvý 15-sty bod, ten vyhral set.

Zmenu bodovacieho systému podporí aj Európska bedmintonová federácia. Kľúčovými argumentmi pre zmenu by mali byť:

  • Viac setov, viac koncov resp. vrcholov v stretnutí
  • Kratšie sety znamenajú viac napätie
  • Skrátenie zápasov
  • „nerovné“ alebo lepšie povedané jednoznačné zápasy by mali skončiť rýchlejšie


Podľa slov generálneho sekretára európskej bedmintonovej federácie Briana Agerbaka by všetky prvky spomenuté vyššie mali zlepšiť divácky zážitok, zároveň by to mohlo viesť k väčšiemu podielu v rámci vysielania, a celé by to na oplátku malo zvýšiť komerčnú hodnotu nášho športu.

O tom, či tento návrh bude prijatý sa rozhodne v sobotu na valnom zhromaždení. Návrh si ale vyžaduje aby ho podporili dve tretiny hlasov, a je otázne, kto bude ako hlasovať.... Nechajme sa teda prekvapiť.

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov