Rozhovor: M.Lipták

12. 7. 2021
Sériu rozhovorov s reprezentantmi odštartovala minulý týždeň Martina Repiská. Druhým vyspovedaným bol Košičan Marián Lipták, ktorý sa veru počas pandémie koronavírusu nenudil. Škola, sťahovanie, tréningy…skĺbiť všetko dokopy dá veru poriadne zabrať.

Marián, ako by si zhodnotil uplynulé obdobie?

„Posledný rok bol pre mňa relatívne hektický a to nie len kvôli pandémii. Žil som vo Švajčiarsku, v lete som sa pripravoval na Slovensku a od septembra 2020 žijem a študujem v Holandsku, v Groningene. Avšak bedminton a všetka príprava, ktorá je súčasťou boli vždy mojou prioritou.”

Čo všetko sa teda v tvojom živote udialo, akými zmenami si prešiel?

„Začiatok tohto roka som strávil na Slovensku. Keďže COVID situácia v Holandsku bola naozaj kritická (v podstate aj v celej Európe) a školu som mal online, tak bolo pre mňa výhodnejšie a praktickejšie ostať doma. S našou reprezentačnou trénerkou Judith Meulendijks som bol často v kontakte a pripravila mi tréningový plán na toto "lockdown" obdobie. Koncom februára som sa vrátil do Holandska kvôli školským povinnostiam, ktoré som musel fyzicky absolvovať na univerzite. Zároveň sa situácia zlepšovala a postupne som mohol začať trénovať aj na kurte v lokálnom klube, no medzitým som absolvoval aj reprezentačný kemp u nás na Slovensku.”

Stále si študentom, ako stíhaš skĺbiť povinnosti a tréningový proces?

„Ako to všetko zvládam so školou? Je to celé o správnom plánovaní si času, koncentrácii, chcení a disciplinovanom prístupe. V jednom slove, každý deň je o maximálnej produktivite, inak by to nešlo. Trénovať dvojfázovo no zároveň absolvovať všetky prednášky/vyučovania, študovať, riešiť stravu, správny spánok a všetky ďalšie každodenné situácie v krajine s úplne odlišnou kultúrou určite nie je vôbec jednoduché a trvalo mi pár mesiacov si na všetko zvyknúť. Vlastne, stále si zvykám. No ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta…a posledné obdobie som veľmi spokojný v každom smere. Každý deň mám čo robiť a síce je to fyzicky a mentálne vyčerpávajúce, ja sa nesťažujem, aspoň sa nenudím a predovšetkým robím to čo ma baví. Po úspešnom dokončení posledných skúšok a úloh sa môžem teraz maximálne a v pokoji venovať letnej príprave.”

Kde sa aktuálne nachádzaš, a ako bude vyzerať tvoja letná príprava?

„Momentálne sa nachádzam doma v Košiciach, kde absolvujem celú moju prípravu. Špecificky, na kvalitnú prípravu v oblasti kondície, sily a funkčných cvičení sa vždy môžem spoľahnúť na trénera Patrika Vereba. Bedmintonové tréningy a prácu na kurte ma bude mať pod dohľadom náš dobre známy klubový tréner Ján Fiľ. Zároveň, absolvujem reprezentačné kempy, ktoré sú plánované v júli a auguste, a to hlavne pod dohľadom našej hlavnej trénerky Judith.”

Máš v programe, resp. plánuješ aj odohranie nejakých zahraničných turnajov?

„Čo sa týka turnajov, koncom augusta plánujem absolvovať turnaj v Lotyšsku a ďalšie turnaje v septembri. To je ale však ešte v procese plánovania s Judith, keďže je to samozrejme aj otázka financií. Okrem toho, v Holandsku hrám v najvyššej národnej lige (Eredivisie), ktorá ma vcelku náročný program a zápasy sú skoro každý víkend. Na to sa ale naozaj veľmi teším, keďže kvalita ligy je na vysokej úrovni a otvára mi to možnosti pre môj herný rozvoj. Samotný fakt, že skoro celá holandská reprezentácia tam aktívne hrá hovorí o jej kvalite.”

Stanovil si si na nasledujúce obdobie aj nejaké ciele, ktoré by si chcel dosiahnuť?

„Celkovo sa cítim fyzicky naozaj dobre, no samozrejme je stále veľa vecí, na ktorých treba pracovať a dokonalosť nemá limit. Mám isté ciele, som motivovaný a všetko ide tým správnym smerom. Verím, že ak budem pokračovať s mojim prístupom a v 100% koncentrácii, čoskoro sa to odzrkadlí aj na kurte.”

Odovzdávam ti slovo na záver…

„Na záver by som ešte chcel poďakovať za podporu od mojich trénerov, všetkým známym a predovšetkým veľká vďaka patrí mojim rodičom, ktorí sú momentálne mojim jediným zdrojom finančnej podpory. Financovať mi školu, tréningy, stravu a v podstate všetko čo k životu patrí je naozaj veľmi náročné, a za to im patrí veľká vďaka a rešpekt.”

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov