EYOF 2022 a slová trénerky J.Poláčkovej

9. 8. 2022
Vráťme sa ešte spolu k Európskemu olympijskému festivalu mládeže, ktorý 24.-30.7.2022 prebiehal v Banskej Bystrici. Slovensko na bedmintonovom turnaji reprezentovali Matúš Poláček a Lea Kyselicová. Ako ich výkony, samotný turnaj či atmosféru okolo hodnotí Júlia Poláčková, ktorá na šampionáte zastávala okrem iného aj rolu trénerky?

Náš  tím bedmintonistov bol na podujatí EYOF v rámci športov jeden z najmenších, nakoľko na súťaži mohli štartovať len jedno dievča a jeden chlapec, ročníky 2006/2007. Slovensko a slovenský bedminton reprezentovali Matúš Poláček – toho času najlepší hráč v týchto vekových kategóriách a Lea Kyselicová - druhá najlepšia hráčka predpísanej vekovej kategórie, ktorá bola v nominácii ako náhradníčka. Nominovaná hráčka Johanka Ivanovičová, ktorá bola na turnaji EYOF nasadenou jednotkou, na podujatie nemohla vycestovať  z dôvodu pozitívneho testu na COVID.

Bedmintonisti súťažili v dvojhrách a v zmiešanej štvorhre. V dvojhrách odohrali skupinové zápasy a v zmiešanej štvorhre zápas v pavúku.

 

Matúš Poláček si v rámci skupiny zahral 4 zápasy. V prvom dueli, v prvý hrací deň EYOFU sa stretol s hráčom z Lotyška, Tomsom Salom, ktorého porazil v troch setoch (21:4, 19:21, 21:15). Na druhý deň nastúpil Matúš v troch zápasoch, a žiaľ, ani jeden sa mu nepodarilo vyhrať. V stretnutí proti hráčovi z Litvy Domasovi Paksysovi prehral v dvoch setoch 21:9, 20:22. Proti reprezentantovi z Izraela Sharonovi Perelshteinovi odohral tri sety 21:9, 17:21, 21:12 a s nasadenou sedmičkou turnaja, Luxemburčanom Noahom Warningom prehral v dvoch setoch 21:9, 21:9. Tým sa jeho účinkovanie v dvojhre skončilo.

 

Lea nastúpila v rámci skupiny na tri zápasy. V prvom stretnutí proti Švédke Sofii Stromvall, v napínavom trojsetovom stretnutí nakoniec prehrala po výsledku 14:21, 21:15, 15:21. Na druhý deň odohrala Lea zápas proti Španielke Macarene Izquierdo Mari, ktorej podľahla v dvoch setoch 21:11, 21:16. V treťom zápase nestačila na hráčku zo Slovinska Anju Blazinu (21:16, 21:6).

 

V zmiešanej štvorhre nastúpila naša dvojica v druhom kole proti dvojici zo Švédska, s ktorou prehrala dva nula na sety 21:11 a 21:10.

 

Matúš a Lea predviedli na turnaji výkony, za ktoré sa nemusia hanbiť. Bojovali o každý bod a na ihrisku nechali to najlepšie, čo vedia. Chvíľami bolo na nich badať nervozitu, často v zápase bojovali nielen so súperom ale aj so samým sebou. Aj napriek tomu, že obaja pravidelne štartujú na medzinárodných súťažiach, bolo toto podujatie pre nich výnimočné. Po zápase obaja zhodnotili, že cítili akúsi väčšiu zodpovednosť, čo im trochu zväzovalo ruky. Prekvapil ich záujem fanúšikov, no boli hrdí, že to boli práve oni, ktorí reprezentovali SR  v bedmintone.

 

Samotná organizácia bedmintonu na EYOFe bola na vysokej úrovni. Slovenský zväz bedmintonu a Badminton Europe nesklamali a pripravili turnaj na profesionálnej úrovni. Čo sa týka formátu súťaží, musím podotknúť, že v prvom rade sme radi, že sa bedmintonom dostal medzi športy prezentujúce sa na EYOF. Formát súťaže bol zvolený vhodne, bolo veľmi dobré, že hráči hrali dvojhry v skupinách, čo im umožňovalo odohrať väčšie množstvo stretnutí. Možno chýbali štvorhry, ktoré sú divácky veľmi atraktívne disciplíny.

 

Na záver mi dovoľte v mene hráčov a trénerky poďakovať sa všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na organizácii a na ničím  nerušenom priebehu celého podujatia EYOF. Bol to pre hráčov a tiež pre mňa ako trénerku nezabudnuteľný športový zážitok.

 

PARTNERI

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si Informácie o spracúvaní osobných údajov